Vergi Kanunlarında Yapılan Yeni Düzenlemeler
27.10.2021 2021/3
VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER
7338 Sayılı “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun” 26.10.2021 tarihli ve 31639 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yapılan düzenlemeler ile öne çıkan bazı hususlara sirkülerimizde yer verilmiÅŸtir.
1- 4 üncü Geçici Vergi Dönemi Kaldırıldı;
GVK’nin mükerrer 120 nci maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle, cari vergilendirme döneminin ilk dokuz ayı, üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri olarak belirlenmektedir. Buna göre, cari vergilendirme dönemi içerisindeki üç, altı ve dokuz aylık periyodlar üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri kabul edilmektedir.
Geçici vergi dönemleri 1.1.2022 tarihinden itibaren aÅŸağıdaki gibi olacaktır:
Birinci dönem: Ocak - Åžubat - Mart
İkinci dönem: Nisan - Mayıs - Haziran
Üçüncü dönem: Temmuz - AÄŸustos - Eylül
Bu düzenleme, 2022 yılı vergilendirme dönemine iliÅŸkin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
2- Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Vergi İndiriminden Faydalanabilme Åžartları Esnetiliyor;
İndirimden yararlanma koÅŸulu olan indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduÄŸu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması koÅŸulu, artık yapılan tarhiyatların kesinleÅŸmesine baÄŸlanmaktadır. Dolayısıyla maddede belirtilen süre içerisinde haklarında tarhiyat yapılmış olmakla birlikte tarhiyatın kesinleÅŸmemiÅŸ olması halinde de mükellefler anılan indirimden yararlanabileceklerdir.
Bununla birlikte, söz konusu süre içerisinde kesinleÅŸen tarhiyatın her sene yeniden belirlenen indirim tutarı üst sınırının (1.500.000.- TL) %1 inden az olması durumunda da indirimden yararlanma ÅŸartları ihlal edilmiÅŸ sayılmayacaktır.
Bu düzenleme 1/1/2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
3- Yeniden DeÄŸerleme İmkânı Tekrar Geliyor;
BilindiÄŸi üzere 1.1.2004 tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girmek üzere, “Yeniden DeÄŸerleme” baÅŸlıklı mükerrer 298 inci maddenin baÅŸlığı “Enflasyon düzeltmesi ve yeniden deÄŸerleme oranı” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve ilgili madde hükmünden yeniden deÄŸerleme uygulaması kaldırılmıştı.
Düzenlemeye göre, tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri (enflasyon düzeltmesi yapanlar ile kayıtlarını Türk para birimi dışında baÅŸka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler hariç) enflasyon düzeltmesi yapma ÅŸartlarının gerçekleÅŸmediÄŸi hesap dönemlerinin sonu itibarıyla, bilançolarına dâhil bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerini (bu niteliklerini korudukları müddetçe sat-kirala-geri al iÅŸlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilenler hariç) ve bunlar üzerinden ayrılmış olup bilançolarının pasifinde gösterilen amortismanları bazı ÅŸartlar doÄŸrultusunda yeniden deÄŸerleyebileceklerdir.
Bu düzenleme 1/1/2022 tarihinde yürürlüÄŸe girecektir.
4- Amortisman Uygulamasına Esneklik Kazandırılıyor;
Yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklikle, iÅŸletme aktifine yeni kaydedilecek amortismana tabi iktisadi kıymetler için aktife girme tarihinden itibaren günlük esasa göre amortisman ayrılabilmesi bir seçimlik imkân olarak mükelleflere tanınmakta ve bunun yanı sıra daha uzun faydalı ömürler dikkate alınarak amortisman sürelerini uzatabilme imkânı getirilmektedir.
Bu düzenleme kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
5- Åžüpheli Alacak Uygulamasında Dava ve İcra Takibine DeÄŸmeyecek Derecede Küçük Olan Alacaklara İliÅŸkin Azami Tutar Belirleniyor;
Tasarı ile dava ve icra takibine deÄŸmeyecek derecede küçük olan alacaklara iliÅŸkin 3.000 TL’lik bir azami tutar belirlenerek bu konudaki belirsizlik giderilmektedir. DiÄŸer taraftan ÅŸüpheli alacak hükümlerinin iÅŸletme hesabı esasında defter tutan mükellefler açısından da uygulanabilmesine imkân tanınmaktadır.
Bu düzenleme kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
6- Yenileme Fonu Ayrıldığı Durumlarda Fon Hesabındaki 3 Yıllık Bekleme Süresinin BaÅŸlangıcındaki Belirsizlik Kalkıyor;
Tasarı ile 3 yıllık sürenin, satışın yapıldığı tarihi takip eden yıldan itibaren baÅŸlayacağı yönünde düzenleme yapılmaktadır.
Buna göre, satılan iktisadi kıymetlerin yenilenmesi veya benzer mahiyetteki bir iktisadi kıymetin iktisabı gerçekleÅŸmezse, geçici hesapta tutulan kâr, satışın yapıldığı yılı takip eden 3 üncü takvim yılının kar ve zarar hesabına eklenecektir.
Bu düzenleme kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
7- Yurt Dışından Getirilen Sermayeye Daha Fazla Nakdi Sermaye Artırımı İndirim İmkânı;
BilindiÄŸi üzere, sermaye ÅŸirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiÅŸ olan ödenmiÅŸ veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye ÅŸirketlerinde ödenmiÅŸ sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'sinin kurum kazancından indirilebileceÄŸi hüküm altına alınmıştır.
Kanun Teklifinde öngörülen deÄŸiÅŸiklikle, söz konusu %50 oranının yurt dışından gelen sermaye payları için %75 olarak uygulanması yönünde düzenleme yapılmaktadır.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihi itibariyle (26.10.2021) yürürlüÄŸe girmiÅŸ olup; bu tarihten itibaren artırılan sermaye yükümlülükleri açısından geçerli olacaktır.
8- Yatırıma Katkı Tutarının %10’luk Kısmının ÖTV ve KDV Hariç, DiÄŸer Vergi Borçlarından Terkin Edilmesine Olanak SaÄŸlanıyor;
BilindiÄŸi üzere; Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan indirimli kurumlar vergisinde, mükellefler yatırım teÅŸvik belgesi kapsamında yapmış oldukları yatırımlar nedeniyle hak kazandıkları yatırıma katkı tutarlarını, gerek yatırım tamamlandıktan sonra elde ettikleri gelirlerine, gerekse de yatırım döneminde diÄŸer faaliyetlerinden elde ettikleri gelirlerine indirimli oranda kurumlar vergisi uygulamak suretiyle kullanabilmektedirler.
Tasarı ile yatırım katkı tutarının %10'luk kısmı, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar talep edilmesi ÅŸartıyla, ÖTV ve KDV hariç olmak üzere tahakkuk etmiÅŸ diÄŸer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle kullanılabilecektir. Bu tutar ile birlikte bu tutarın bir katı, vazgeçilen yatırıma katkı tutarı olarak toplam yatırıma katkı tutarından düÅŸülecektir.
Düzenleme, gerek mevcut gerekse yeni alınacak yatırım teÅŸvik belgeleri kapsamında 1/1/2022 tarihinden itibaren yapılacak yatırım harcamalarına uygulanmak üzere, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
9- Vergi İncelemesi Sırasında Pişmanlıkla Beyan;
BilindiÄŸi üzere, vergi incelemesinin baÅŸlaması ile birlikte incelemeye alınan mükellefin piÅŸmanlıkla beyanname verme imkânı ortadan kalkmaktaydı.
Yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklik ile mükelleflerin, haklarında yapılmakta olan vergi incelemesi ya da yapılan takdire sevk iÅŸlemine iliÅŸkin vergi türünden farklı vergi türü için piÅŸmanlıkla beyanname verebilmesi mümkün hale gelmektedir.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
10- Tekerrürde Artırım Tutarının KesinleÅŸen Cezadan Fazla Olmaması;
VUK'un 339 uncu maddesinde, "Vergi ziyaına sebebiyet vermekten veya usulsüzlükten dolayı ceza kesilen ve cezası kesinleÅŸenlere, cezanın kesinleÅŸtiÄŸi tarihi takip eden yılın başından baÅŸlamak üzere vergi ziyaında beÅŸ, usulsüzlükte iki yıl içinde tekrar ceza kesilmesi durumunda, vergi ziyaı cezası yüzde elli, usulsüzlük cezası yüzde yirmibeÅŸ oranında artırılmak suretiyle uygulanır." hükmüne yer verilmektedir.
Bu Kanunun 38 inci maddesi ile VUK'un 379 uncu maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle, tekerrürde artırım tutarının kesinleÅŸen cezadan fazla olmaması düzenlenmiÅŸtir. Buna göre, kesinleÅŸen bir cezadan sonra, maddede yer alan süreler içinde yeniden ceza kesilmesi durumunda, kesilecek bu ceza üzerine eklenecek artırım tutarı, kesinleÅŸen cezadan (kesinleÅŸen birden fazla ceza olması durumunda bunlardan tutar itibarıyla en yükseÄŸinden) fazla olmamak üzere, kesilen cezanın %50’si olacaktır.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
11- 5.000 Türk lirasını AÅŸan Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının UzlaÅŸma ve Tarhiyat Öncesi UzlaÅŸma Yolu Açılıyor;
Tasarı ile 5.000 Türk lirasını aÅŸan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaÅŸma ve tarhiyat öncesi uzlaÅŸma kapsamına alınmakta, bu deÄŸiÅŸikliÄŸe baÄŸlı olarak da Kanunun ilgili maddesinde düzenlenen sürede ödenmesi durumunda üzerinde uzlaşılan cezanın %25’inin indirilmesi saÄŸlanmaktadır.
DiÄŸer taraftan 5.000 Türk lirasını aÅŸmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için ise indirim oranının %50 artırımlı olarak uygulanabilmesi saÄŸlanmaktadır.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
12- Alış Bedeli Ölçüsü Getirildi;
DeÄŸerleme ölçülerine bir yenisi ekleniyor. Alış Bedeli;
“Alış bedeli, bir iktisadi kıymetin satın alma bedelidir. İktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi ile ilgili diÄŸer giderler alış bedeline dâhil deÄŸildir.”
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
13- Maliyet Bedeline Girmesi Zorunlu Olan ve Olmayan Unsurlar Açıklığa KavuÅŸuyor;
Yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklik ile maliyet bedeline girmesi zorunlu olan ve olmayan unsurlar kapsamlı olarak sayılmak suretiyle kanuna eklenmektedir. Uygulamada tereddütlere neden olan, maliyet bedeline zorunlu veya ihtiyari olarak dâhil edilmesi öngörülen giderler sayılmak suretiyle maliyet bedelinin nelerden oluÅŸtuÄŸu açıklığa kavuÅŸturulmaktadır.
Buna göre aÅŸağıda sayılan giderler de maliyet bedeline dâhil edilecektir.
a) İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya deÄŸerinin artırılması ile doÄŸrudan ilgili; gümrük vergileri, gümrük komisyonları, yükleme, boÅŸaltma, nakliye ve montaj giderleri,
b) İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya deÄŸerinin artırılması ile doÄŸrudan ilgili; resim ve harçlar, noter, tapu, mahkeme, deÄŸer tespiti, danışmanlık, komisyon ve ilan giderleri,
c) İktisadi kıymetin finansmanında kullanılan kredilere ait faiz giderleri ve bunlara iliÅŸkin kur farklarının; emtiada emtianın stoklara girdiÄŸi tarihe kadar, diÄŸer iktisadi kıymetlerde ise iktisadi kıymetin envantere alındığı hesap döneminin sonuna kadar olan kısmı ile söz konusu kredilere iliÅŸkin giderler (Faiz giderleri ile kur farklarının diÄŸer kısımlarını maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler),
d) İktisadi kıymetin stoklara veya envantere alındığı tarihe kadarki depolama ve sigorta giderleri,
e) Gayrimenkullerde mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.
Gayrimenkullerle doÄŸrudan ilgili olması ÅŸartıyla, bunların envantere alındığı hesap dönemi sonuna kadar alınan hibeler maliyet bedelinden indirilecektir.
İktisadi kıymetin (emtia hariç) iktisap edilmesi veya deÄŸerinin artırılması ile ilgili olan özel tüketim vergisi, indirilemeyecek katma deÄŸer vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ile kaynak kullanımını destekleme fonunu maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
14- Elektronik Ortamda Vergi Dairesinin Kurulması;
VUK’un 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklikle, fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesinin kurulması, vergi dairelerinin diÄŸer vergi dairelerinin ÅŸubesi olarak belirlenmesi suretiyle mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verilebilmesinin saÄŸlanması, vergi dairesince yapılan iÅŸlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafından da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler yapma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.
Bu düzenleme, kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
15- Vergi İncelemesi Şartlarında Değişiklik;
Vergi incelemeleri, esas itibariyle incelemeye tabi olanın iÅŸ yerinde yapılmaktadır. Ancak Vergi Usul Kanununda yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklikle, vergi incelemelerinin, inceleme elemanının dairesinde uzaktan yapılabilmesine imkân saÄŸlanmaktadır.
Ayrıca Vergi incelemelerine, mükellef ile birlikte imzalanan incelemeye baÅŸlama tutanağı düzenlenerek baÅŸlanılmakta iken kanun teklifi ile incelemeye tutanak düzenlenerek baÅŸlanılmayacak, bunun yerine mükellefe yapılacak “yazılı bildirim” ile incelemeye baÅŸlanacaktır.
Bu düzenleme 1/7/2022 tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girecektir.
16- Elektronik Ortamda Tutulan Defterler için Berat Alınması veya Defterlerin Onaylanmasının Tasdik Yerine Geçmesi;
Elektronik defterlerin tasdikiyle ilgili VUK’ta herhangi bir açıklama bulunmamaktaydı.
Bu Kanunun 20 nci maddesiyle VUK’a eklenen 226/A maddesiyle, fiziki ortamda tutulan defterlerde bulunan tasdik zorunluluÄŸuna benzer ÅŸekilde, e-defterler için berat alınması veya defterlerin onaylanmasının tasdik hükmünde sayılması, berat alınması ve onay iÅŸlemlerinde belirlenen usul, esas ve sürelere uyulmaması halinde ise defterlerin tasdik ettirilmemiÅŸ sayılması düzenlenmektedir.
Bu düzenleme kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
17- YMM Tasdik Raporu Gerektiren Durumlar için 60 Günlük Ek Süre Verilmesi;
Vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılması için kimi durumlarda yeminli mali müÅŸavirlerce düzenlenmiÅŸ tasdik raporu aranmaktadır.
Bu Kanunun 22 nci maddesi ile Vergi Usul Kanunu (VUK)’un mükerrer 227 nci maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle, yararlanılması yeminli mali müÅŸavirlerce düzenlenmiÅŸ tasdik raporu ibrazı ÅŸartına baÄŸlanan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri konularda, tasdik raporunun süresi içerisinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe tebliÄŸ edilmek ÅŸartı ile 60 günlük bir mühlet verilmesi ve bu süre içinde verilmesi halinde tasdik raporunun zamanında verilmiÅŸ sayılması; tasdik raporunun bu süre içinde ibraz edilmemesi halinde ise tasdike konu haktan yararlanamaması düzenlenmektedir.
Bu düzenleme kanunun yayımı tarihinden (26.10.2021) itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
18- Varlık Yönetim Åžirketlerine Uygulanan Bazı İstisnaların Sürekli Hale Getirilmesi;
Varlık yönetim ÅŸirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beÅŸ yıl süresince damga vergisi, harç ve KKDF istisnası uygulanmaktadır.
Bu Kanunun 58 inci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 143 üncü maddesinin altıncı fıkrasında yapılan deÄŸiÅŸiklikle, varlık yönetim ÅŸirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmekte, söz konusu ÅŸirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine iliÅŸkin istisna kaldırılmaktadır.
19- Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesi Kapsamında Teminat Yöneticisinin Taraf Oldukları Dahil Olmak Üzere Sermaye Piyasası Araçlarının İhracına Konu Teminatlara İliÅŸkin Olarak Düzenlenen Makbuz ve Kağıtlara Damga Vergisi İstisnası;
488 sayılı Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni iÅŸlerle ilgili kağıtlar” baÅŸlıklı bölümünün (36) numaralı fıkrasında yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklikle, Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesi kapsamında teminat yöneticisinin taraf oldukları dahil olmak üzere sermaye piyasası araçlarının ihracına konu teminatlara iliÅŸkin olarak düzenlenen makbuz ve kağıtlara damga vergisi istisnası saÄŸlanmaktadır.
20- Basit Usule Tabi Olan Mükelleflerin Ticari Kazançları Gelir Vergisinden İstisna Tutuluyor;
Kanun teklifi ile basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari kazançları, gelir vergisinden istisna edilmektedir. İstisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyecek ve diÄŸer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde de bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.
Bu düzenleme, 1/1/2021 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde (26.10.2021) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
21- Hangi Hallerde Gider Pusulası DüzenlenebileceÄŸi Konusuna Açıklık Getiriliyor;
Yapılması öngörülen düzenlemeyle, gider pusulasının düzenlenme zorunluluÄŸunun bulunduÄŸu durumlara açıklık getirilmekte ve belgenin düzenlenme süresinin de 7 gün olduÄŸu net bir ÅŸekilde ifade edilmektedir.
Ayrıca, maddede öngörülen hallerde banka, ödeme kuruluÅŸu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler (dekont, alındı vb.) ile bu Kanun uygulamasında belge düzenleme yükümlülüÄŸü bulunmayan kamu kurum ve kuruluÅŸlarının tabi oldukları diÄŸer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler gider pusulası yerine kabul edilmekte ve bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmemesi saÄŸlanmaktadır.
Bu düzenleme yayımı tarihini takip eden ayın başında (1.11.2021) yürürlüÄŸe girecektir.
22- Sosyal Medyadan Elde Edilen Kazançların Bir Kısmına İstisna Getirilmesi;
Tasarı ile sosyal medya üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar ile mobil cihazlarda uygulama geliÅŸtirenlerin bu uygulamalardan elde ettikleri kazançların GVK’nin 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650.000 TL) aÅŸmamak kaydıyla istisna kapsamına alınmaktadır.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere iliÅŸkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ÅŸarttır.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ile yükümlü olacaklardır. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde uyarınca ayrıca tevkifat yapılmayacaktır.
Bu düzenleme 1/1/2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde (26.10.2021) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
23- CumhurbaÅŸkanına Tütün Mamülleri ile Araçlarda ÖTV Oranını 3 Katına Kadar Artırma Yetkisi VerilmiÅŸtir;
ÖTV Kanununun ÖTV oranlarına iliÅŸkin 12 nci maddesinde, CumhurbaÅŸkanı;
• (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar (Tütün Ürünleri) için belirlenen oranları bir katına kadar artırmaya,
• (II) sayılı listedeki mallar (Otomotiv) için belirlenen oranları ve oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını bir katına kadar artırmaya
yetkili kılınmıştr.
Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile ÖTV Kanununun 12 nci maddesinde yapılan deÄŸiÅŸikle, CumhurbaÅŸkanına tütün mamülleri ile araçlarda uygulanan ÖTV oranını 3 katına kadar artırma yetkisi verilmektedir.
Bu düzenleme yayımı tarihinde (26.10.2021) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
24- Tarımsal Destekleme Ödemelerine İstisna Getirilmesi;
Yapılması öngörülen deÄŸiÅŸiklik ile kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından çiftçilere yapılan destek ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmekte ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmaması saÄŸlanmaktadır.
Bu düzenleme yayımı tarihinde (26.10.2021) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
25- Konaklama Vergisinin Yürürlük Tarihi Ertelendi;
1.1.2022 tarihinde yürürlüÄŸe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihini 1.1.2023 tarihine ertelenmiÅŸtir.
Yeminli Mali Müşavir