Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:41) Yayımlandı
21.04.2022Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:41) Yayımlandı
21 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de “Katma DeÄŸer Vergisi Genel Uygulama TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ (Seri No:41)” yayımlandı.
TebliÄŸle yapılan düzenlemelerden ana baÅŸlıklar aÅŸağıdaki gibidir:
• İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracında ihracat bedeline göre iade alabilmesi saÄŸlanmakta,
• İsteÄŸe baÄŸlı tam tevkifat uygulaması getirilmekte,
• Demir-çelik ürünlerinin teslimi KDV tevkifatı kapsamına alındı,
• Konut ve arsa teslimlerindeki KDV oran uygulamasına iliÅŸkin detaylar açıklandı,
• Konut teslimlerinde KDV oranının tespitinde esas alınan “Net Alan” ibaresi açıklık kazandı,
• Perakende teslimin tanımı yapıldı,
• İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iÅŸtigal eden mükelleflerin özel matrah uygulayarak yaptıkları araç teslimlerinde KDV oranına iliÅŸkin açıklamalar yapıldı.
1) İmalatçılar Tarafından Yapılan Mal İhracında İhracat Bedeline Göre İade Alabilmesi,
İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracında, ihracat bedeline göre iade alabilmesine imkan tanıyan seçimlik hak getirildi. Buna göre, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doÄŸrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine iliÅŸkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebileceklerdir.
İmalatçıların bu bölüm kapsamındaki 10.000 TL’yi aÅŸmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. Süresinde düzenlenmiÅŸ YMM Tam Tasdik SözleÅŸmesi bulunan mükellefler için bu sınır 100.000 TL olarak uygulanacaktır.
Düzenlemeden faydalanmak imalatçı ihracatçı mükelleflerin tercihine bırakılmıştır.
- Dileyen imalatçı-ihracatçı mükellefler ihracat iadelerini yüklenilen KDV hesaplayarak talep edebilecekler,
- Dileyen imalatçı-ihracatçı mükellefler ise dönem bazında bu uygulama ile %10 iade talebinde bulunabilecektir.
İmalatçıların doÄŸrudan ihraç ettikleri malların bünyesinde yurt içi veya yurt dışından KDV ödemeksizin temin ettiÄŸi malların bulunması halinde, ihracat bedeline iliÅŸkin iadenin hesabında, ihracat bedelinden bu ÅŸekilde temin edilen malların bedeli düÅŸülecektir. İade edilecek KDV, kalan tutar dikkate alınarak belirlenecektir.
Bir dönem bu uygulamadan yararlanan mükellefler diÄŸer dönemlerde yüklenilen KDV’nin iadesi uygulamasından faydalanabileceklerdir.
İade taleplerinde istenecek belgeler;
- Standart iade talep dilekçesi
- İlgili meslek odasına üyelik belgesinin onaylı örneÄŸi
- İmalatçı belgesi
- Satış faturaları listesi
- Gümrük beyannamesi veya listesi,
- İhracatın beyan edildiÄŸi döneme ait indirilecek KDV listesi.
İhracatın beyan edildiÄŸi dönemden önceki son yirmi dört döneme iliÅŸkin indirilecek KDV listesi,
- İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu.
Düzenleme 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya baÅŸlayacaktır.
2) İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması,
Mevcut uygulamada KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığınca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur.
Bu Tebliğ ile isteğe bağlı tam tevkifat uygulaması getirilmektedir.
Buna göre, mükellefler, yazılı bir sözleÅŸme düzenleyerek bir yıl süreyle anlaÅŸtıkları satıcı mükelleflerden, kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler ile kısmi tevkifat uygulanacak teslimlere (2.1.3.2.13. DiÄŸer Hizmetler ve 2.1.3.3.7. DiÄŸer Teslimler hariç) iliÅŸkin alımlarında tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyeceklerdir. Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda uygulamaya devam edilmesinin istenmesi halinde sözleÅŸmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekecektir. Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün olmayacaktır.
Alıcı mükellefler, söz konusu sözleÅŸmelerin bir örneÄŸi ile bu kapsamda iÅŸlem yapacak satıcı mükelleflerin bilgilerini, (adı soyadı/unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası, sözleÅŸme uygulama dönemi), iÅŸleme iliÅŸkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce liste halinde baÄŸlı oldukları vergi dairesine verirler. SözleÅŸmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumların da iÅŸleme iliÅŸkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce baÄŸlı oldukları vergi dairesine bildirilmesi gerekir.
Alıcıların isteÄŸe baÄŸlı tam tevkifat uygulaması kapsamında sözleÅŸme düzenlemediÄŸi satıcılar ile olan iÅŸlemlerinde, genel hükümlere göre iÅŸlem tesis edileceÄŸi tabiidir.
İsteÄŸe baÄŸlı tam tevkifata tabi tutulan KDV ile sınırlı olmak üzere satıcıya KDV iadesi yapılabilecektir. Bu uygulamadan kaynaklanan KDV iade talepleri, her bir iÅŸlem için TebliÄŸin (I/C-2.1.5.) "Tevkifata Tabi İşlemlerde KDV İadesi" bölümünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilecektir. İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiÅŸ olması vergi dairesince aranacaktır.
Düzenleme 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya baÅŸlayacaktır.
3) Demir-Çelik Ürünleri Tesliminin KDV Tevkifatı Kapsamına Alındı,
Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde 4/10 oranında KDV tevkifatı uygulaması getirilmiÅŸtir.
Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diÄŸer hammaddelerden üretilen demir- çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inÅŸaat demiri, profil, kangal demir, filmaÅŸin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiÅŸ yassı ürünler, soÄŸuk haddelenmiÅŸ yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eÅŸya (kapı, kapı kolu, köÅŸebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanÅŸ, maÅŸon, dirsek, kanca, menteÅŸe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.
İthalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır. Bu safhalardan sonraki el deÄŸiÅŸtirmelerde ise tevkifat uygulanacaktır.
Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diÄŸer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diÄŸer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanacaktır.
Düzenleme 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya baÅŸlayacaktır.
4) Konut ve Arsa Teslimlerinde KDV Oranlarına İliÅŸkin Açıklamalar,
BilindiÄŸi üzere, 29/3/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5359 sayılı CumhurbaÅŸkanı Kararı ile konutlarda, arsa ve arazi teslimlerinde yeni KDV oranları;
• 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduÄŸu yerlerde dönüÅŸüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için %1 KDV oranı,
• Belediyeler, il özel idareleri, Toplu Konut İdaresi BaÅŸkanlığı ve bunların % 51 veya daha fazla hissesine ya da yönetiminde oy hakkına sahip oldukları iÅŸletmeler tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiÅŸ arsaların (sosyal tesisler için ayrılan bölümler dahil) net alanı 150 m2’nin altındaki konutlara isabet eden kısmı için %1 KDV oranı,
• Yukarıdaki kapsama girmeyen konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için %8 KDV oranı, aÅŸan kısım içinse %18 KDV oranı (önceki düzenlemede 150 m2’yi aşıyorsa aÅŸan kısım itibariyle deÄŸil tamamı için %18 KDV oranı uygulanmaktaydı),
• Arsa ve arazi teslimleri için %18 yerine %8 KDV oranı,
belirlenmiÅŸtir.
Ayrıca, bu Kararın yürürlük tarihinden önce (1 Nisan 2022) yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bunların iÅŸtirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inÅŸa edilen konutlar için 1 inci ve 4 üncü maddelerde kaldırılan veya deÄŸiÅŸtirilen hükümlerin uygulanmasına devam olunacağına hükmedilmiÅŸtir.
5) Konut Teslimlerinde KDV Oranının Tespitinde Esas Alınan “Net Alan”,
Yapılan düzenleme ile bağımsız bölüm net alanın, Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığının “Planlı Alanlar İmar YönetmeliÄŸi”ne göre hesaplanacağı belirtilmiÅŸtir.
Planlı Alanlar İmar YönetmeliÄŸinde ise net alan ÅŸu ÅŸekilde tanımlanmıştır:
“Bağımsız bölüm net alanı: İçerden baÄŸlantılı piyesleri ile birlikte bağımsız bölümün içerisindeki boÅŸluklar hariç, duvarlar arasında kalan temiz alanı (Bu alana; kapı ve pencere eÅŸikleri, 2.5 santimetreyi geçmemek koÅŸuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boÅŸlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 metre yüksekliÄŸinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dâhil edilmez. Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibien az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde deÄŸerlendirilmez. Bağımsız bölümün içten baÄŸlantılı olarak çatı araları dâhil birden fazla katta yer alan mekânlardan oluÅŸması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte deÄŸerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.)”
6) İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretiyle İştigal Eden Mükelleflerin Özel Matrah Uygulayarak Yaptıkları Araç Teslimlerinde KDV Oranı,
BilindiÄŸi üzere, KDV Kanununun “Özel Matrah Åžekilleri” baÅŸlıklı 23 üncü maddesinde; ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iÅŸtigal eden mükelleflerce, katma deÄŸer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında deÄŸiÅŸiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düÅŸüldükten sonra kalan tutar olduÄŸu hüküm altına alınmıştır.
29/3/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan CumhurbaÅŸkanı Kararı ile yapılan deÄŸiÅŸiklikle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iÅŸtigal eden mükelleflerin, KDV mükellefi olmayanlardan KDV uygulanmaksızın satın aldıkları ve özel matrah uyguladıkları teslimlerde %1 yerine %18 oranında KDV uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu TebliÄŸ ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iÅŸtigal eden mükelleflerce baÅŸka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobillerin, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak deÄŸerlendirilemeyeceÄŸinden, tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV hesaplanacağı açıklanmıştır.
Söz Konusu TebliÄŸe UlaÅŸmak İçİn Tıklayınız...
Yeminli Mali Müşavir