İhracatçıya ve Üreticiye Uygulanacak Olan İndirimli Kurumlar Vergisine İlişkin Tebliğ Yayımlandı
15.05.2022İhracatçıya ve Üreticiye Uygulanacak Olan İndirimli Kurumlar Vergisine İliÅŸkin TebliÄŸ Yayımlandı
19.01.2022 tarih ve 7351 sayılı Kanun’la Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesine eklenen yedinci ve sekizinci fıkra hükümleriyle ihracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançları ile sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle uÄŸraÅŸan kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması öngörülmüÅŸtür.
14 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de 20 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel TebliÄŸi (Seri No:1)'nde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.
Bu TebliÄŸ ile indirimli kurumlar vergisi oranı uygulamasının hakkında detaylı açıklamalara yer verilmiÅŸ olup, sirkülerimizde önemli noktalar ele alınmıştır.
İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Uygulamasının Koşulları,
TebliÄŸde yapılan açıklamada, ihracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması için, ihracat faaliyetle uÄŸraÅŸmalarının yeterli olduÄŸu, üretim faaliyetiyle uÄŸraÅŸan kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanabilmesi için ise bu kurumların;
- Sanayi sicil belgesine sahip olması ve
- Fiilen üretim faaliyetiyle uÄŸraÅŸması
gerektiÄŸi belirtilmiÅŸtir
İhracat Faaliyetinden Elde Edilen Kazançlarda İndirimli Oran Uygulaması,
-İndirimli kurumlar vergisi oranının hem mal hem de hizmet ihracından elde edilen kazanca uygulanması mümkündür.
- İndirimli oran uygulanması bakımından hizmet ihracı TebliÄŸde, yurt dışındaki müÅŸteri için yapılan ve yurt dışında faydalanılan hizmetler olarak tanımlanmıştır.
- İhracatçı kurumların baÅŸka faaliyetlerden elde edilen kazançlarının da bulunması durumunda, ihracattan kaynaklanan ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, ihracattan elde edilen kazancın ticari bilanço kârına oranlanması suretiyle bulunacaktır.
- Yurt dışından satın alınan malların Türkiye’ye girmeksizin baÅŸka bir ülkedeki müÅŸteriye satışı ile yurt içinden serbest bölgelere ve gümrüksüz satış maÄŸazalarında satılmak üzere bu maÄŸazalara yapılan satışlardan elde edilen kazanca indirimli oran uygulanması mümkündür.
Üretim Faaliyetinden Elde Edilen Kazançlarda İndirimli Oran Uygulaması,
- Birden fazla konuda üretim faaliyetinde bulunan kurumların üretimden elde edilen kazancın tespitinde, üretim faaliyetinden elde edilen kazançlar (varsa üretimden doÄŸan zararlarla) bir bütün olarak kabul edilmektedir.
- Sanayi sicil belgesine sahip olan ve münhasıran bu belge kapsamında yazılım, biliÅŸim ve benzeri hususlarda gerçekleÅŸtirilen üretim faaliyetleri sonucu elde edilen kazançlara indirimli oran uygulanması mümkündür.
- Üretim faaliyeti dışında baÅŸka faaliyetlerden elde edilen kazançları da bulunan kurumların üretim faaliyetinden elde edilen ve 1 puan indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacak matrahı, üretimden elde edilen kazancın ticari bilanço kârına oranlanması suretiyle bulunacaktır.
İhracat ve Üretim Faaliyetlerinin Birlikte Yapılması Durumunda İndirimli Oran Uygulaması,
- Üretim faaliyetiyle uÄŸraÅŸan kurumların, ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançlarına, üretilen ürünün yurt içinde veya yurt dışında satılmasına bakılmaksızın, üretimden elde edilen kazanç olarak indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır.
- Üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazancın bir kısmı veya tamamı ihracattan kaynaklansa bile, bu kazanca üretim faaliyetinden elde edilen kazanç olarak indirimli oran uygulanacağından, bu kazancın ihracata isabet eden kısmına ikinci defa indirime yol açacak ÅŸekilde ayrıca indirimli oran uygulanmayacaktır.
İhracat ve Üretim Faaliyetlerinden Elde Edilen Kazanç Toplamının Ticari Bilanço Kârından Büyük Olması Durumunda Uygulama,
İhracat ve üretim faaliyetlerinden elde edilen kazanç toplamının ticari bilanço kârından büyük olması durumunda, indirimli oran uygulanacak matrah, üretim ve ihracattan elde edilen toplam kazancın ayrı ayrı üretim ve ihracattan elde edilen kazanca oranına göre tespit edilecektir. Her halükarda üretim ve ihracattan elde edilen kazanç, safi kurum kazancını aÅŸamayacaktır.
İhracattan Elde Edilen Kazancın Bir Kısmının Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-(ÄŸ) Bendi Kapsamında İndirime Konu EdilmiÅŸ Olması Durumunda Uygulama,
- İhracatçı kurumların hizmet ihracından elde ettikleri kazancın %50’lik kısmının Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-ÄŸ bendi kapsamında kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmış olması durumunda, ihracat kazancının indirime konu edilerek vergi dışı bırakılmış olan kısmı için indirimli oran uygulanmayacaktır.
- İndirimli oran uygulanacak matrahın hesaplanmasında, indirime konu edilerek vergi dışı bırakılmış olan üretim veya ihracat kazancı, ticari bilanço kârından da çıkartılacaktır.
Üretim veya İhracattan Elde Edilen Kazancın Bir Kısmının Kurumlar Vergisinden Müstesna Olması Durumunda Uygulama,
İndirimli oran uygulamasına konu olacak kazancın kurumlar vergisinden müstesna bir kazanç olması durumunda, istisnaya konu üretim veya ihracat kazancı için, indirimli oran uygulanmayacak, indirimli oran uygulanacak matrahın hesabında da istisna kazanç bilanço kârından çıkartılacaktır.
Payları BİST’te İşlem Görmek Üzere Halka Arz Edilen Kurumlarda Üretim veya İhracattan Elde Edilen Kazançlarda İndirimli Oran Uygulanması,
Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa iÅŸlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların kurum kazançlarına, belirli koÅŸullarla ve belirli bir dönemle sınırlı olarak kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kurumların ihracattan ve üretimden kaynaklanan kazançlarının bulunması durumunda, öncelikle 2 puanlık indirim uygulanacak, ardından bu indirime ilave olarak 1 puanlık indirim hesaplanacaktır.
Teşvikli Yatırımlar Nedeniyle İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Uygulandığı Durumda, 1 Puanlık İndirimli Oran Uygulaması,
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi oranına tabi kazancı olan kurumların aynı zamanda üretim ve ihracattan kaynaklanan kazançlarının bulunması durumunda, öncelikle 1 puanlık indirim uygulanacak, sonrasında ise tespit edilen bu indirimli orana Kanun’un 32/A maddesi kapsamındaki indirim uygulanacaktır.
Genel Giderlerin Dağılımı,
TebliÄŸde, indirimli oran uygulanacak kazanca iliÅŸkin hasılat, gider ve maliyet unsurlarının ayrı ayrı izlenmesi, diÄŸer faaliyetlerle iliÅŸkilendirilmemesi ve kayıtların bu ayrımı saÄŸlayacak ÅŸekilde tutulması gerektiÄŸi belirtildikten sonra, bunun mümkün olmadığı durumda müÅŸterek genel giderlerin uygun bir dağıtım anahtarıyla dağıtılması gerektiÄŸi açıklanmıştır. TebliÄŸe göre, indirim kapsamındaki faaliyetlerle diÄŸer faaliyetlerde ortak kullanılan varlıkların amortismanları ise bu varlıkların her bir iÅŸte kullanıldıkları gün sayısına göre dağıtılacak, her bir iÅŸte kullanım süresi belli deÄŸilse amortisman tutarı müÅŸterek genel giderlerle birlikte dağıtılacaktır.
Üretim ve İhracat Kazançlarına İsabet Eden Kur Farkı ve DiÄŸer Gelirler,
TebliÄŸde, ihracat ve üretim faaliyeti kapsamında doÄŸan alacaklara isabet eden kur farkı, faiz ve benzeri gelirlerin 1 puan indirim uygulanacak kurum kazancı kapsamında deÄŸerlendirileceÄŸi, bu faaliyetler kapsamındaki alacakların tahsilinden sonra oluÅŸan kur farkı, faiz ve benzeri gelirlerin ise indirimden yararlanamayacağı açıklanmıştır.
Söz Konusu TebliÄŸe UlaÅŸmak İçin Tıklayınız...
Yeminli Mali Müşavir