KOBİ Tanımında Değişiklik Yapıldı
25.05.2023KOBİ Tanımında Değişiklik Yapıldı
25 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği (Karar Sayısı: 7297)” yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu Yönetmelikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) tanım, nitelik ve sınıflandırılmasında bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan yönetmelik değişikliği özetle aşağıda gibidir;
1- KOBİ Tanımı,
Yeni Yönetmelik ile KOBİ tanımında yer alan yıllık çalışan sayısının 250 kişiden az olma kriteri değiştirilmemiş, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi birinin 250 milyon Türk Lirasını aşmama kriteri ise 500 milyon Türk Lirasına yükseltilmiştir.
Ayrıca Yıllık İş Birimi tanımda değişiklik yapılmıştır.
Yıllık İş Birimi (YİB); işletmede bir takvim yılı içerisinde hizmet akdi ile çalıştırılanların prim gün sayıları toplamının üçyüzaltmışa bölünmesi ile elde edilen sayı şeklinde değiştirilmiştir.
2- KOBİ’lerin Sınıflandırılması,
Aynı Yönetmelik ile KOBİ’lerin; mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme sınıflandırılmasında da dikkate alınan çalışan sayısı kriteri değiştirilmemiş, yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço kriteri ise yükseltilmiştir.
a) Mikro İşletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon (değişmeden önce; beş milyon) Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
b) Küçük İşletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon (değişmeden önce; elli milyon) Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
c) Orta Büyüklükteki İşletme: Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon (değişmeden önce; ikiyüzelli milyon) Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
3- Çalışan Sayısı ve Mali Veriler,
Aynı Yönetmelik ile yukarıdaki kriterlerde yer alan çalışan sayısı ve mali verilerin belirlenmesine ilişkin hükümlerde de bazı değişikliklere gidilmiştir. Buna göre;
- Bir işletmede çalışanların toplam sayısı, o işletmedeki yıllık iş birimlerinin toplam sayısına göre belirlenecektir,
- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, ilgili işletmede sadece hizmet akdi ile çalıştırılanlar çalışan sayılacaktır. Çıraklar ve staj yapan öğrenciler çalışan sayısına dahil edilmeyecektir,
- İşletmelerin mali durumları ve çalışan sayılarının belirlenmesinde yıllık olarak hesaplanan en son veriler esas alınacaktır,
- Bilanço esasına göre defter tutmayan işletmelerde sadece çalışan sayısı dikkate alınacaktır.
Söz Konusu Yönetmeliğe Ulaşmak İçin Tıklayınız...
Yeminli Mali Müşavir