KOBİ Kapsamının Sınırları Genişletildi
19.03.2022KOBİ Kapsamının Sınırları Genişletildi
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte deÄŸiÅŸiklik yapılarak KOBİ’lerin sınıflandırılmasında parasal sınırlar yeniden belirlendi. Böylece daha çok iÅŸletme KOBİ olarak kabul edilmekte ve dolayısıyla daha çok devlet teÅŸvik ve destek mekanizmalarından faydalanabilecekler.
17 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle deÄŸiÅŸiklikler yapılmıştır. Böylelikle bir iÅŸletmenin KOBİ statüsünü kazanabilmesi için aÅŸmaması gereken yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilanço toplamı için 125 Milyon TL'lik limit 250 Milyon TL'ye çıkartılmıştır.
Yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:
Tanımlardaki Değişiklik,
Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ): 250 kiÅŸiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 Milyon Türk Lirasını aÅŸmayan ve bu Yönetmelikte mikro iÅŸletme, küçük iÅŸletme ve orta büyüklükteki iÅŸletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya giriÅŸimleri ifade etmektedir.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sınıflandırılması,
Mikro İşletme: 10 kiÅŸiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 5 Milyon Türk Lirasını aÅŸmayan iÅŸletmeler. (DeÄŸiÅŸiklik önce; 3 Milyon Türk Lirası)
Küçük İşletme: 50 kiÅŸiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 50 Milyon Türk Lirasını aÅŸmayan iÅŸletmeler. (DeÄŸiÅŸiklik önce; 25 Milyon Türk Lirası)
Orta Büyüklükteki İşletme: 250 kiÅŸiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 Milyon Türk Lirasını aÅŸmayan iÅŸletmeler. (DeÄŸiÅŸiklik önce; 125 Milyon Türk Lirası)
Söz konusu YönetmeliÄŸe aÅŸağıdaki baÄŸlantıdan ulaÅŸabilirsiniz.
Yeminli Mali Müşavir