BDDK’dan Kredi Kullanımına İlişkin Sınırlandırma
27.06.2022BDDK’dan Kredi Kullanımına İliÅŸkin Sınırlandırma
5411 sayılı Bankacılık Kanununa dayanılarak, finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir ÅŸekilde çalışmasına yönelik atılacak koordineli makro ihtiyati adımlar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 24.06.2022 tarihinde alınan 10250 Karar uyarınca, bazı ÅŸirketlere kredi kullanım sınırlandırılması getirilmiÅŸtir.
Kredi Kullanım Sınırlandırılması Getirilen Şirketler Hangileridir?
1. 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili düzenlemeler uyarınca bağımsız denetime tabi bir ÅŸirket olması,
2. Åžirketin yabacı para (YP) nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduatın) TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması,
3. Åžirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aÅŸması.
Herhangi bir şirketin bu Karar kapsamına girebilmesi yukarıdaki her 3 şartın birden sağlanması gerekmektedir.
Birinci ÅŸartın saÄŸlanmaması halinde, yani bir ÅŸirketin ilgili mevzuat uyarınca bağımsız denetime tabi bir Åžirket statüsünde olmaması durumunda söz konusu ÅŸirket bu Karar kapsamına girmeyecektir.
Birinci ÅŸart saÄŸlanmasına raÄŸmen, ikinci ÅŸartın saÄŸlanmaması halinde de yani bir Åžirketin YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi geçmemesi durumunda da kredi kullandırılmasına iliÅŸkin herhangi bir kısıtlama olmayacaktır.
Birinci ve ikinci ÅŸart saÄŸlanmasına raÄŸmen, Åžirketin YP nakdi varlıklarının TL karşılığının, Åžirketin aktif toplamının ya da son 1 yıllık satış hasılatının (büyük olan baz alınacaktır) yüzde 10’unu aÅŸmaması halinde de kredi kullandırılmasına iliÅŸkin herhangi bir kısıtlama olmayacaktır.
Kredi Kullandırım Sınırlamasından İstisna Tutulacak Haller Nelerdir?
Yukarıdaki 3 ÅŸartın birden saÄŸlanması nedeniyle kredi kullandırım sınırlaması kapsamına giren ancak Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ve ilgili mevzuat uyarınca YP cinsinden kredi kullanması da mümkün olmayan ÅŸirketlerin, krediye baÅŸvurduÄŸu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığının bulunduÄŸunu bağımsız denetim kuruluÅŸunca onaylanmış ÅŸekilde tespit ettirerek bankaya sunmaları halinde; yalnızca baÅŸvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki pozisyon açığı ile sınırlı olmak kaydıyla bu Åžirketlerin de TL cinsinden nakdi ticari kredi kullanabilmeleri mümkündür.
Bu istisnadan yararlanacak Åžirketler için bakılacak kriter, yabancı para pozisyon açığının bulunması yani önümüzdeki herhangi bir 3 aylık dönemde yapancı para borçlarının (yükümlülüklerinin) yabancı para varlıklarından fazla olması durumudur. Böyle bir durum söz konusu ise, YP yükümlüklerin YP varlıklarından fazla olduÄŸu tutar kadar bu Åžirketlere de TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilecektir.
Karar Kapsamına Dahil Olan ve Olmayan YP Nakdi Varlıklar Nelerdir?
Kararda da belirtildiÄŸi üzere YP nakdi varlıklar kapsamına ÅŸirketlerin altın da dahil olmak üzere efektif dövizleri ile bankalardaki YP mevduatları dahil olup, ÅŸirketlerin yurt içi yerleÅŸiklerce YP cinsinden ihraç edilmiÅŸ menkul kıymetler ve Eurobond gibi borçlanma araçlarından oluÅŸan diÄŸer parasal varlıkları Kararda belirtilen YP nakdi varlıklar kapsamına girmemektedir. Ancak ÅŸirketlerin, yurt dışı yerleÅŸiklerce YP cinsinden ihraç edilmiÅŸ menkul kıymetler ve hisse senetleri ile yurt dışı yerleÅŸiklerle yapılan ters repo gibi diÄŸer parasal varlıkları da Karar kapsamındaki YP nakdi varlık tutarının hesaplamasına dahil edilecektir.
Kapsama Dahil Olmayan Şirketler Kredi Başvurusunu Nasıl Yapacak?
YP nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aÅŸmayan Åžirketler Karar kapsamındaki kredi sınırlamasına dahil olmayacaktır. Ancak, bu Åžirketlerin kredi baÅŸvuru tarihi itibarıyla,
- Mevcut YP nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluÅŸuna tespit ettirmeleri,
- Kullanacakları kredinin vadesi boyunca YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi aÅŸmayacağını ya da aÅŸsa bile aktif toplamından ya da son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde onunu geçmeyeceÄŸini beyan ve taahhüt etmeleri,
- Söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün saÄŸlanmasını teminen Åžirketlerin her ayın ilk 10 iÅŸ günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre YP nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel deÄŸerini bankaya iletmeleri,
gerekmektedir.
Hesaplamada Hangi Döviz Kuru Kullanılacaktır?
YP nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait TCMB döviz alış kuru kullanılacaktır.
Söz Konusu Karara UlaÅŸmak İçin Tıklayınız...
Yeminli Mali Müşavir