25 Eylül Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile Önemli Düzenlemeler Yapıldı
25.09.202425 Eylül Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile Önemli Düzenlemeler Yapıldı
• Ba-Bs Uygulaması Sona Erdi
2005 yılından bu yana verilmekte olan ve yaklaşık 1,6 milyon mükellef tarafından yaptıkları alım ve satımların bildirilmesi için kullanılan Ba-Bs formu uygulamasına 2024 Eylül döneminden itibaren son verildi.
• Meslek Mensuplarının, Mükelleflerin Yapacakları Yetkilendirmelere İstinaden, Kendi Kullanıcı Kodu ve Şifreleri ile Onlar adına İşlem Yapabilmelerine İmkân Tanındı
Mevcut durumda mükellefler, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer alan çalışanlarını kendileri adına işlem yapmak üzere yetkilendirebiliyorlar.
Yapılan düzenleme ile mükellefler, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi ya da gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin tasdikine ilişkin sözleşme bulunan meslek mensuplarını Dijital Vergi Dairesi üzerinden istedikleri işlemleri yapmak üzere yetkilendirebilecekler.
Böyle meslek mensupları, mükelleflerin kullanıcı kodu ve şifre bilgilerine ihtiyaç duymadan, kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesine giriş yaparak ilgili mükellefler tarafından verilen yetki çerçevesinde mükellefler adına işlem yapabilecekler.
• Sıfır Araç Alan Kişilere Elektronik Tebligat uygulamasına Dahil Olma Zorunluluğu Getirildi
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında geliştirilen, 9,5 milyona yakın kullanıcısı bulunan, Başkanlığın yanı sıra 8 farklı kamu kurumu tarafından da tebligatların elektronik ortamda hızlı, etkin ve ücretsiz olarak yapılmasına imkân sağlayan Elektronik Tebligat Uygulamasının kapsamına 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sıfır araç alacak olanlar da dâhil edildi.
Elektronik Tebligat Uygulamasına Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden kayıt olmak mümkün.
• Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara İlişkin Bazı Hususlarda Düzenlemeler Yapıldı
Belirli had ve şartları taşımaları ve e-Defter ve e-Belge uygulamalarına dâhil olma koşuluyla yeni nesil ödeme kaydedici cihaz muafiyetinden yararlanma imkânı olan mükellefler için 2017 yılında belirlenen hadler yeniden belirlenerek güncellendi ve bunların her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan yapılan işlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesine ilişkin usuller netleştirildi.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile satış uygulama yazılımları arasındaki entegrasyona ilişkin sorumluluklar net olarak belirlendi, sorumluluklarını yerine getirmeyenlere uygulanacak cezalara ilişkin hususlar belirginleştirildi.
Yeminli Mali Müşavir