Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Türk Lirasına Dönüşüm Desteği
26.01.2023Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Türk Lirasına DönüÅŸüm DesteÄŸi
26 Ocak 2023 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına DönüÅŸümünün Desteklenmesi Hakkında TebliÄŸ” ile firmalara yapılacak yeni bir destek unsuru yürürlüÄŸe girdi.
TebliÄŸ, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankasına satılması ile Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüÅŸtürülmesi halinde firmalara saÄŸlanacak desteÄŸe iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektir.
Döviz dönüÅŸüm desteÄŸi uygulaması;
- Yurt dışı kaynaklı dövizlerini Merkez Bankasına satan firmalar,
- Yurda getirilen yurt dışı kaynaklı dövizin en az yüzde 40’ını Merkez Bankasına satma zorunluluÄŸu olan firmalar,
açısından iki farklı ÅŸekilde düzenlenmiÅŸtir.
Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Merkez Bankasına Satılmasında Döviz DönüÅŸüm DesteÄŸi SaÄŸlanması;
Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin banka aracılığıyla Merkez Bankasına satışı sırasında, Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması ÅŸartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüÅŸüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüÅŸüm desteÄŸi ödenecektir.
Banka aracılığıyla Merkez Bankasına yapılan satış esnasında bu kapsamda alınan taahhütler için hesaplanan döviz dönüÅŸüm desteÄŸi tutarı Merkez Bankasınca firmaya ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacaktır.
Merkez Bankasına satışı yapılacak dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduÄŸunun tespiti ilgili bankaca yapılacaktır.
Bu kapsamda yapılan döviz dönüÅŸüm desteÄŸi ödemelerine iliÅŸkin usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecektir.
Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Türk Lirası Vadeli Mevduat ve Katılma Hesaplarına DönüÅŸtürülmesinde Döviz DönüÅŸüm DesteÄŸi SaÄŸlanması;
Hatırlanacağı üzere; 18.04.2022 tarihinden itibaren, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)’ye veya Döviz Alım Belgesi (DAB)’a baÄŸlanan ihracat bedellerinin en az %40'ı İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılması zorunludur.
TebliÄŸ uyarınca, yurda getirilen yurt dışı kaynaklı dövizin en az yüzde 40’ı Merkez Bankasına satıldıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmının dönüÅŸüm kuru üzerinden Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüÅŸtürülmesi ve Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca Merkez Bankasına satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması ÅŸartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüÅŸüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüÅŸüm desteÄŸi saÄŸlanacaktır.
Bu madde kapsamında dönüÅŸümü yapılacak döviz cinsleri, açılacak Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarının vadeleri ile diÄŸer usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecektir.
Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüÅŸtürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduÄŸunun tespiti ilgili bankaca yapılacaktır.
Söz Konusu TebliÄŸe UlaÅŸmak İçin Tıklayınız...
Yeminli Mali Müşavir