KDV İNDİRİMLERİ KİME YARADI?
11.08.2020Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/12/2020 tarihine kadar, bazı hizmetlerde KDV oranı yüzde 8 ve yüzde 1'e düşürüldü.
KDV oranları, ilgili Bakanlar Kurulu Kararına ekli,
- I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1,
- II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8,
olarak tespit edilmiştir. Bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise % 18 oranında KDV uygulanmaktadır.
Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/07/2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) bazı hizmetlerde KDV oranı yüzde 18 den yüzde 8’e, bazılarında ise yüzde 8 den yüzde 1’e düşürülmüştür.
1) %8 KDV oranı uygulanacak hizmetler;
Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/07/2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) aşağıdaki hizmetler için %8 KDV oranı uygulanacaktır.
a) İşyeri kiralama hizmeti,
b) Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri,
c) Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri,
ç) Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler,
d) Terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı,
e) Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri,
f) Kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri,
g) Halı ve kilim yıkama hizmetleri,
ğ) Bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
h) Evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
ı) Tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
i) Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
j) Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
k) Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
l) Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
m) Müzik aletlerinin bakım ve onarımı,
n) Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri,
o) Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
ö) Hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri (malzemeler hariç),
p) Ekli II sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 24 üncü sırası kapsamı dışındaki yeme-içme hizmetleri (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
r) Yolcu taşımacılığı hizmetleri,
s) Ekli II sayılı listenin “A) GIDA MADDELERİ” bölümünün 4 üncü sırasında yer alan mallar hariç olmak üzere, 30/12/2019 tarihli ve 1951 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 6 No.lu fasılında yer alan süs bitkileri ile çiçek teslimleri.
2) %1 KDV oranı uygulanacak hizmetler;
Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/07/2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) aşağıdaki hizmetler için % 1 KDV oranı uygulanacaktır.
II sayılı listenin “B) Diğer Mal ve Hizmetler” bölümünün;
a) 16 ncı sırasında yer alan giriş ücretleri; sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri,
b) 24 üncü sırasında yer alan yeme-içme hizmetleri; Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç) verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
c) 25. sırasında yer alan geceleme hizmetleri; Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti.
Bilindiği üzere KDV, dolaylı bir vergidir. Yani kazanç üzerinden değil, harcamalar üzerinden alınan bir vergi türüdür.
Peki gerçek anlamda KDV’nin mükellefi kimdir?
Aslında bu sorunun cevabını vermek için kanun maddelerini karıştırmaya hiç gerek yok. Vergi kimin cebinden çıkıyorsa mükellef de o dur. Bir malı alırken ya da bir hizmetten yararlandığımızda ödediğimiz ücretin içinde KDV’nin de olduğunu artık bilmeyen yok.
Yukarıda da belirttiğim gibi 31/07/2020 tarihinden itibaren yıl sonuna kadar indirimli KDV oranları geçerli. Yukarıda sayılan hizmetlerden bu tarihten sonra faydalandıysanız aldığınız yazarkasa fişlerine baktığınızda indirimli oranda KDV’nin uygulandığını göreceksiniz.
Peki size bir soru daha.
Aldığınız hizmetlerin bedelinde 31 Temmuz öncesine göre bir indirim oldu mu? Doğrusunu isterseniz benim aldığım hizmetlerde bir indirim olmadı. KDV indirimi öncesi ile sonrasında aynı yemek için aynı bedeli ödedim. Aslında lokanta hizmetlerinde KDV %8’den % 1’e düştüğüne göre ödeyeceğim yemek bedelinde de % 7’lik bir indirim olması gerekir. Hizmetin türüne göre % 7 ile % 10 oranında hizmet bedellerinde indirim olması, yani nihai tüketicinin KDV indiriminden yararlanması gerekirken maalesef hizmeti veren, fiyatta indirim yapmayarak aradaki farkı kendi cebine atmakta. Elbette bu sadece yemekte değil, yukarıda saydığım tüm hizmetler için aynı durum geçerli.
Bu durumda KDV indirimleri kime yaradı?
Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.
Yeminli Mali Müşavir