Yeni Torba Yasa Geliyor
11.10.2022Yeni Torba Yasa Geliyor
TBMM Başkanlığına 07/10/2022 tarihinde “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sunuldu. Söz konusu kanun teklifi içerdiği düzenlemeler nedeniyle milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir.
Bu haftaki yazımda tasarıda yer alan düzenlemelere genel hatları ile değineceğim. Tasarı yasalaştıktan sonrada, önemli gördüğüm hususların değerlendirmesini siz okuyucularımla paylaşmaya devam edeceğim.
Yenilenebilir Enerjide Vergi Muafiyeti 25 KW'den, 50 KW'ye Çıkarıldı,
Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurulan elektrik üretim tesislerinde azami 25 KW olan vergi teşvikinin sınırı 50 KW'a (50 KW dahil) olarak yeniden belirlenmiştir.
Çalışanlara Yapılan Yemek Bedeli Ödemesi,
Gelir Vergisinden istisnalar kapsamında, işverenlerce iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk Lirası'nı aşmayan kısmı, istisna kapsamında olacak.
Çalışanlara Yapılan Elektrik, Doğalgaz ve Isınma Yardımları,
İşverenlerce çalışanların 1.000 Türk Lirasına kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerin ödenmesi amacıyla sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmekte ve bu ödemelerin sigorta prim kesintisine tabi tutulmaması sağlanmaktadır.
Kur Korumalı Mevduat Uygulaması 31 Aralık 2023'e Kadar Uzatılıyor,
Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulamasının, 2022 yılı sonunda sona erecek olan uygulama süresi 2023 yılının sonuna kadar uzatılmaktadır.
Sermaye Azaltımında Vergileme,
Tasarıda, sermayesi işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni veya nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergileme yapılacağı hususunun netleştirilmesi amaçlanıyor.
Yapılması planlanan düzenleme ile sermayeye ilave olunan kaynakların en az beş yıl boyunca sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının güçlü kalması teşvik edilmektedir.
Öğrenim Kredisi Borcu Faizsiz Ödenecek,
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar, borçlarını aldıkları miktar kadar ödeme yapacaklar.
Öğrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borçlarını ödeyecekler.
Takip Tutarı 2 Bin Lira ve Altına Düşen Alacaklar,
Tasarıda bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi amaçlanıyor.
İcra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar, alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla küçük alacak kapsamına alınacaktır.
Böylece küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkânı sağlanacaktır.
Kovid-19 Nedeniyle Kesilen İdari Para Cezaları Terkin Edilecek,
Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren verilen ve ilgilisine tebliğ edilmemiş olan idari para cezaları tebliğ edilmeyecektir. Tebliğ edilmiş olan cezaların tahsilinden de vazgeçilecektir. Bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenen söz konusu kabahatler için idari para cezası verilmeyecek, tahsil edilmiş olan idari para cezaları ise iade edilmeyecektir.
Kısa Çalışmaya İlişkin İşlemlere Düzenleme,
İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle Kovid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ücret desteği işlemleri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemeyecek.
Bu kapsamda Kovid-19 sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemeyecektir.
Borçlarını 1 Haziran 2023'e Kadar Ödeyenlerin Olumsuz Kayıtları Dikkate Alınmayacak,
Anapara veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan, karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacaktır.
Tasarı yasalaştıktan sonra, önemli gördüğüm konuların detaylarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.
Yeminli Mali Müşavir