VERGİ PAKETİNDE NELER VAR?
29.10.2019Geçtiğimiz günlerde yeni vergi paketi TBMM ne sevk edildi. Genel anlamda pakete bakıldığında daha önce hiç vergilendirilmemiş alanlar ile yüksek gelir gruplarının vergilendirilmesine yönelik düzenlemelerin ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Bunun yanında bazı muafiyet ve istisnaların kaldırıldığı ve bazı giderlere de kısıtlamalar getirildiği anlaşılıyor.
Tasarıyı ana başlıklar halinde değerlendirdiğimizde;
Dijital Hizmet Vergisi;
Aslında dijital ekonominin vergilemesi, dünya uygulamalarına paralel olarak hazırlanan ve ilk defa vergilendirilecek bakir bir alan. Günümüzde kurumlar elde ettikleri kazançlar nedeniyle, esas itibariyle iş merkezlerinin bulunduğu ülkelerde vergilendirilmektedir. Ancak, küresel nitelikte hizmet sunan google, youtube, instagram, facebook gibi pek çok uluslararası şirketin sadece kendi ülkesinde vergilendirilmesi, bu şirketlerin hizmet sunduğu ve bu nedenle gelir elde ettiği ülkeler açısından ciddi vergi kaybı anlamına gelmektedir.
Dijital hizmet vergisi ile küresel ölçekte hizmet sunan söz konusu şirketler artık ilgili ülkelere sunduğu hizmetlerden elde ettikleri hâsılatın belli bir yüzdesi oranında vergilendirileceklerdir. Böylece, bu şirketlerin gelirlerinden her ülke kendisinin bu şirketlerin hâsılatına katkısı oranında pay alma imkânı elde edecektir.
Dijital hizmet sağlayıcıları tarafından Türkiye’de sunulan dijital hizmetlerden elde edilen hasılata %7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi getirilmektedir. Dijital hizmet sağlayıcılarının, Gelir Vergisi Kanunu ya da Kurumlar Vergisi Kanunu bakımından tam ya da dar mükellef olmasının veya dar mükellefiyet durumunda söz konusu faaliyetleri Türkiye’de bulunan işyeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirmemesinin mükellefiyet açısından bir etkisi olmayacaktır.
Konaklama Vergisi;
Yeni uygulamaya konulması düşünülen bir diğer vergi de konaklama vergisidir. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanımı hizmetleri gibi diğer tüm hizmetlerin, verilen hizmetin bedeli üzerinden, 31/12/2020 tarihine kadar %1, bu tarihten itibaren de %2 oranında vergiye tabi tutulması öngörülmektedir.
Gelir Vergisi Tarife Dilimleri Değişiyor;
Gelir vergisi tarifesine yeni bir dilim ve %40 oranı eklenmektedir. Buna göre, mevcut tarifenin ilk dört dilimi aynen korunmak suretiyle 500.000 TL'ye kadar gelir elde eden grupların vergi yüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Yapılması düşünülen vergi tarifesi aşağıdaki gibidir:
18.000 TL'ye kadar |
15% |
40.000 TL'nin 18.000 TL'si için 2.700 TL, fazlası |
20% |
98.000 TL'nin 40.000 TL'si için 7.100 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL'nin 40.000 TL'si için 7.100 TL), fazlası |
27% |
500.000 TL'nin 98.000 TL'si için 22.760 TL, (ücret gelirlerinde 500.000 TL'nin 148.000 TL'si için 36.260 TL), fazlası |
35% |
500.000 TL'nin 500.000 TL'si için 163.460 TL (ücret gelirlerinde 500.000 TL'nin 500.000 TL'si için 159.460 TL), fazlası |
40% |
Diğer Düzenlemeler;
● Tek işverenden alınan tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirleri toplamının Gelir Vergisi Kanunu103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (500.000 TL) aşması halinde beyanname verilmesi gerekmektedir.
● Gelir vergisi tarifesinin 4 üncü gelir diliminde yer alan tutarın (500 Bin TL) üzerinde telif kazancı elde edenlerin, GVK’nın 18 nci maddesinde düzenlenen istisnadan faydalanamamaları ve beyanname vermeleri öngörülmektedir.
● Çalışanlara, toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temin edilerek verilmekte olan 10 TL’ye kadar taşıma bedelinin istisna, üzerinin ücret olarak kabul edilmesi öngörülmektedir.
● Spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretlere uygulanan gelir vergisi istisnası kaldırılıyor.
● Gelir Vergisi Kanununun sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılacak gelir vergisi lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerdeki sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan tevkifat oranı %15 den %20’e yükseltilmekte ve alınan ücretin yıllık 500.000 TL’yi aşması halinde beyanname verilmesi gerekmektedir.
● İşletmelerin kiraladıkları veya iktisap ettikleri binek otomobillerin giderlerinin vergi matrahının tespitinde indiriminde kısıtlamalara gidilmektedir.
Buna göre;
- Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 TL’ye kadarlık kısmı,
- Binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 115.000 TL’ye kadarlık kısmı,
- Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla % 70’i,
- Özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 135.000 TL’yi, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 250.000 TL’yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı,
Gider olarak dikkate alınacaktır.
● Kambiyo muamelelerinde BSMV Oranı binde 1'den binde 2'ye yükseltilmektedir.
● Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimini sağlayan uygulamada kolaylıklar sağlanmaktadır.
● İzaha davet edilenlerin izahta bulunma süreleri ile beyanname verme ve ödeme süreleri 15 günden 30 güne çıkarılmaktadır.
● Vergi cezalarında indirimi düzenleyen Vergi Usul Kanununun ilgili maddesinde değişiklik yapılarak, vergi ziyaı cezalarında ilk defa işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı %50 olarak belirlenmektedir. Ayrıca, uzlaşmanın vaki olması halinde ödenecek vergi ziyaı cezası için maddede yer alan şartlar dahilinde %25 oranında indirimden yararlanılmasına imkan sağlanmaktadır.
● Vergi Usul Kanununda "Kanun Yolundan Vazgeçme" başlığıyla yeni bir düzenlemeye gidilmektedir. Bu kapsamda, yargılama aşamasında mükelleflerin istinaf veya temyiz yolundan vazgeçmeleri halinde verilen karara göre, dava konusu edilen verginin bir kısmı ve/veya cezanın bir kısmı ya da tamamından vazgeçilmesi ve idarece de ihtilafların sürdürülmemesi yönünde düzenleme yapılmaktadır. Bu şekilde tahakkuk eden vergi ve cezaların vadesi geçirilmeksizin gecikme faiziyle birlikte ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılması öngörülmektedir.
● Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcının, emlak vergisi değerinin yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yapılan veya yaptırılan değerleme sonucu belirlenmiş bir değer bulunması durumunda bu değerden de az olmamak üzere gerçek devir ve iktisap bedelinden işlem yapılması sağlanmakta.
● Değeri 5 milyon TL ve bu tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazlardan artan oranlı bir şekilde "Değerli Konut Vergisi" alınması öngörülmektedir.
Yukarıda ana başlıklarla anlattığımız yasa tasarısının önümüzdeki günlerde yasalaşması ile birlikte, daha detaylı bir şekilde ele alınıp açıklaması yapılacaktır.
Yeminli Mali Müşavir